domenica 15 aprile 2012

I biscotti / The coookies

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La foto

I biscotti / The cookies

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La storiella

Keep it simple.

Less is more.

Non è facile applicare il minimalismo in cucina. Usare pochi ingredienti per creare un ottimo piatto.

Pizza margherita, pasta al pomodoro, risotto alla milanese. Tre, quattro ingredienti di buona qualità assemblati con grande tecnica. Il risultato: un piatto semplice e gustoso che mangeresti ogni giorno.

Sabato scorso ho trovato la mia formula perfetta per i biscotti. Sono molto facile da fare, abbastanza croccanti grazie al burro, abbastanza spessi per l'inzuppo nel latte caldo (il mio modo preferito di mangiare i biscotti :)) e non eccessivamente calorici. Semplice. ;)

I biscotti / The cookies

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La ricetta

Si può giocare con la farina sostituendone una parte con cacao, farina di cocco, cioccolato, uvetta ecc. Lo stesso per i liquidi, io c'ho messo la vaniglia.

Ingredienti

farinazuccherouovaburro
peso farina = pfpf*0.4pf*0.3pf*0.4
pz*2,5peso zucchero (pz)pz*0.75pz
pu*3,33pu*1,33peso uova = pupu*1,33
pb*2,5pbpb*0.75peso burro = pb

Come si legge la tabella: per righe. Si sceglie un ingrediente. Per trovare il peso degli altri ingredienti bisogna moltiplicare il peso dell'ingrediente scelto per il numero presente nelle altre colonne della stessa riga.

Per esempio, se si ha 100 g di farin si devono usare 100 g * 0.4 = 40 g di zucchero (lo stesso per il burro) e 100 g * 0.3 = 30 g di uova.

È pratico quando si ha un ingrediente limitato, per esempio 1 solo uovo o un pezzo di burro avanzato in frigorifero. Si pesa e si calcolano di conseguenza il peso degli altri ingredienti.

Preparazione

  1. Preriscaldare il forno a 180°C
  2. Preparare le teglie con la carta forno (io ho il tappetino di silicone :))
  3. Fondere il burro
  4. Setacciare farina e zucchero in una ciotola
  5. Versarvi burro fuso e latte, impastare, formare una palla
  6. Dividere l'impasto in biscotti del peso e forma preferita (io ho formato palline da 20 g che ho poi schiacciato con la forchetta)
  7. Infornare per circa 20 minuti, fino a doratura

Dati nutrizionali

Calorie per 100 g400 kcal
Carboidrati61%
Proteine6%
Grassi33%

I biscotti / The cookies

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L'angolo della cultura

Niente relativo a cucina, alimentazione o fotografia ma sul minimalismo. Che è anche utile in cucina. :D

Riferimenti:

I biscotti / The cookies

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The photo

I biscotti / The cookies

Dati EXIF: f/4.0, exposure 1/25 seconds, ISO 100, focal length 50 mm

The little history

Keep it simple.

Less is more.

It's not easy to apply minimalism in cooking. Use few ingredients to create a great dish.

Pizza margherita, pasta with tomato sauce, risotto alla milanese. Three, four good quality ingredients managed with great techinque. The result: a simple, tasty dish that you always want to eat.

Last Saturday I found my perfect formula for my cookies. They're very easy to make, enough crunchy thanks to butter, enough thick to be soaked in a warm cup of milk (my favourite way to eat cookies) and not so high in calories. Simple. ;)

I biscotti / The cookies

Dati EXIF: f/2.8, exposure 1/60 seconds, ISO 100, focal length 50 mm

The recipe

You can play with the flour by substitute a part of it with cocoa, coconut flour, add chocolate, raisins, whatever you want. In the liquid ingredients the same add your favourite flavour. I used vanilla.

Ingredients

floursugareggsbutter
flour weight (fw)fw*0.4fw*0.3fw*0.4
sw*2,5sugar weight (sw)sw*0.75sw
ew*3,33ew*1,33eggs weight (ew)ew*1,33
bw*2,5bwbw*0.75butter weight (bw)

How to read the table: By rows. You choose an ingredient. To find the he weight of other ingredients you have to multiply the weight of the ingredient you choose times the ratio in the columns of the same row.

For example, if you have 100 g of flour you have to use 100 g * 0.4 = 40 g of sugar (the same as butter) and 100 g * 0.3 = 30 g of eggs.

It's pratical if you have some limited quantity of one ingredient, like one egg of a piece of butter left in the fridge. You weight it an find related weight of the others.

Method

  1. Preheat oven at 180°C
  2. Line your baking trays
  3. Melt butter
  4. Sift flour and sugar in a bowl
  5. Stir in milk and butter
  6. Divide the dough in cookies at your taste (I rolled balls of 20 g, then press them on the baking tray with a fork)
  7. Bake for 20 minutes, until golden and brown

Nutrizional facts

61%
Calories 100 g400 kcal
Carbohydrates
Proteins6%
Fat33%

I biscotti / The cookies

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The culture corner

Nothing about cooking, nutrition or photography. I only want to share some links about minimalism, that I realize is my lifestyle. Useful also in the kitchen (and not also).

References:

I biscotti / The cookies

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I biscotti / The cookies

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