lunedì 19 marzo 2018

Pizza al vapore • Steamed pizza

English version here.
Steamed pizza

Ricetta

Attrezzatura

  • Ciotola
  • Pentola + cestello per cuocere al vapore + coperchio
    Steaming setup

Ingredienti

  • Acqua tiepida (36ºC) 300 g
  • Lievito (secco) 5 g
  • Zucchero 2 g (opzionale, attiva il lievito più velocemente)
  • Olio EVO 5-20 g (opzionale)
  • Farina 500 g
  • Sale 10 g
  • Pomodoro, mozzarella e condimenti a piacere

Preparazione

  1. Opzionale, dipende dal tipo di lievito. Qualche lievito si attiva senza questo passaggio. Mettere lievito + zucchero + nell'acqua fino a che si forma una schiumetta (significa che il lievito è attivato).
  2. Impastare tutti gli ingredienti. A mano per 15 minuti, in planetaria 7-8. Impasto deve essere liscio, uniforme e non si deve attaccare alle mani.
  3. Mettere l'impasto in un contenitore ermetico, far lievitare fino al raddoppio. Da 1 ora in su, dipende dalla temperatura.
    Pizza dough

    Fermented pizza dough
  4. Formare i panetti. Peso in base alla dimensione desiderata. Si possono conservare i panetti non utilizzati in frigorifero fino a 3-4 giorni. In freezer fino a 6 mesi.

    Steamed pizza
  5. Stendere l'impasto, condire con il pomodoro

    Pizza
  6. Far lievitare per 30 minuti (opzionale, ma credo che con questo passaggio si ottenga un impasto più soffice)
  7. Condire con il resto degli ingredienti e cuocere a vapore per 10 minuti.
Steamed pizza
Steamed pizza
Steamed pizza
Steamed pizza

Info impasto

Calorie/100 g250 kcal
Carboidrati85%
Proteine12%
Grassi3%
Costo ingredienti0,20 euro
Euro/kg0,25


English

Wholemeal steamed pizza

Recipe

Equipment

  • Bowl
  • Pot + steaming basket + lid

Ingredients

  • Water (36ºC) 300 g
  • Yeast (fresh or dry) 5 g
  • Sugar 2 g (optional, speed up the yeast activation)
  • Extra virgin olive oil 5-20 g (optional)
  • Flour 500 g
  • Salt 10 g
  • Toppings: tomato sauce, mozzarella and any other at your taste

Method

  1. Activate the yeast by put the yeast in the water with sugar. It should start bubbling after 10 minutes.
  2. Knead all the ingredients. 15 minuti by hands, 7-8 with the mixer. The dough should be smooth, uniform and do not stick to the hands.
  3. Put the dough in an airtight container. Let it rise until double in size. It should take more than 1 hour, depends on the temperature. The warmer the quicker.
  4. Form pizza balls. Weight based on the desidered dimension. Balls could be stored in the fridge up to 3-4 days, 6 months in the freezer.
  5. Stretch the pizza dough, top with tomato sauce
  6. Let it rise for 30 minutes (optional but I think that this step produce a softer pizza)
  7. Top with the rest of the ingredients and steam for 10 minutes.

Nutritional facts

Calories 100 g250 kcal
Carbohydrates85%
Proteins12%
Fat3%

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